Avatar - IAMMOZI

Avatar

Mijn associatie met Avatar gaat direct naar de film en de geweldige relatie tussen deze ‘creatures’ en de natuur die daarin wordt weergegeven.

In dit blog wil ik het vooral hebben over de Avatar die we tegenwoordig van onszelf (ik gebruik me ook) maken in Whatsapp of in Meta. Volgens de Dikke Van Dale is dit de betekenis van Avatar;

  • afbeelding of figuur die symbool staat voor een persoon, bv. als alter ego waarmee je deelneemt aan een computerspel of een forum

Zelfbeeld

In een wereld waarin we alles kunnen zijn, zoeken we druk naar het juiste vakje waar we (misschien) in passen. Als ik je nou vertel dat ik geloof dat iedereen uniek is en er dus geen eenduidig vakje is voor jou, mij of wie dan ook. Doe ik dan afbreuk aan jouw zelfbeeld of zelfvertrouwen? Of voelt het als een opluchting?

Angst

Doordat we allemaal bang zijn voor afwijzing, een oerangst in die bij de meeste van ons van nature aanwezig is, proberen we ons te conformeren aan een groep. Bijvoorbeeld op je werk, in je familie, vriendengroep of een andere groep waar je graag bij wilt horen of die je wilt ontdekken. Maar waarom eigenlijk? Direct na de geboorte zijn we compleet afhankelijk en zonder liefde en zorg kunnen we niet overleven. Vanuit die wetenschap niet is het logisch dat die behoefte in ons aanwezig is maar blijft het gedurende ons leven een noodzaak?

Zodra je volwassen bent is het gezond om afhankelijkheid los te laten en de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen welzijn te gaan dragen. En hier gaat het in mijn optiek mis. We blijven (#metoo) leunen op … ouders/ familie, zorginstanties, artsen, partners, kaders, systemen … you name it.

Wat is er nodig om jezelf te leren vertrouwen?

Ben jij iedere dag dezelfde? Of vind je van jezelf dat je iedere dag dezelfde moet zijn in je werk, naar die ene collega of naar je klanten. Wanneer jij dat van jezelf verwacht, welke boodschap geef je dan af? Je ontneemt jezelf veel, of misschien wel alle, bewegingsruimte. Met als gevolg een keurslijf, jouw eigen verstikkende maatpak. Misschien handig voor je omgeving, maar wat doet dit met jou. Je ontneemt jezelf het plezier van leven, ontdekken, spelen, leren en nog zoveel meer. Dit keurslijf model wordt al generaties lang doorgegeven uit angst voor .. je raadt het al … afwijzing.

Afwijzing van jezelf

Het bijzondere van dit patroon is dat we vanuit de angst om afgewezen te worden, onszelf afwijzen. Ik herken het, weet het en leer nog iedere dag. Daarom wil ik je met dit blog inspireren én uitdagen om iedere dag met een open blik naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. Wees eerlijk naar jezelf, dat is de grootste verantwoordelijkheid die je hebt. Erken jouw gevoelens en geef ze de ruimte die ze nodig hebben. Uiteraard met respect voor anderen.

Avatar of iedere dag anders

Het is aan jou. Kies jij voor de schijnheiligheid van iedere dag hetzelfde proberen te zijn of mag je iedere dag opnieuw ontdekken wie jij wilt zijn in de ontmoetingen van die dag? Durf te navigeren op jouw innerlijke kompas en verras jezelf en jouw omgeving met jouw unieke energie. De energie die alleen jij komt brengen.

Kan je daar advies bij gebruiken dan nodig ik je uit om via deze link een gratis kennismaking inplannen.

Heb jij vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit blog-bericht? Plaats onder aan de pagina jouw reactie, dan ga ik met je in gesprek. Mailen mag ook info@iammozi.nl

Geef een reactie

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hi, wat kan ik voor je doen?
Hi, wat kan ik voor je doen?
De bescherming van jouw gegevens is een serieuze zaak,  ik neem passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang en ongewenste openbaarmaking tegen te gaan. Heb jij het idee dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met info@iammozi.nl