Jezelf zien voor wie je werkelijk bent

Regelmatig hoor ik mensen om me heen zeggen dat het lijkt of alles wat ze doen voor lief genomen wordt. Ik herken het en kan je vertellen dat het me tijd en inspanning gekost heeft om te ontdekken wat zich daaronder afspeelt. Het gaat er niet om wat de ander ziet, voelt of denkt van jou maar wat jij van jezelf vindt. Op het moment dat jij jezelf kunt zien, met al je talenten, gevoelens, emoties, mooie en minder mooie kanten. Dan pas ontstaat de tijd en ruimte om jezelf toestemming te geven volledig jezelf te zijn. En daar ervaar je voldoening en geluk.

Het is een proces.

Van jongs af aan krijgen we ingeprent dat er altijd iemand is die voor jou zal zorgen, verantwoordelijk voor je is, je compleet maakt en jou boven zichzelf stelt. Om dit kracht bij te zetten wordt er veelvuldig verwezen naar verhalen uit de geschiedenis en sprookjes. We zien dit thema ook in iedere film of serie voorbijkomen. Het is logisch dat we ons vooral afstemmen op anderen en op situaties die zich mogelijk voor zouden kunnen doen. We willen anderen helpen, zoeken goedkeuring, een gevoel van veiligheid en stellen ons dienstbaar op. Terwijl we het onszelf niet kunnen geven.

We doen het samen; is zo’n mooie leus. Die we de afgelopen jaren veelvuldig gehoord hebben. Maar hoe kan samen ontstaan als we niet weten wat ons ik nodig heeft. Allemaal verwachtingen die we buiten onszelf plaatsen met als resultaat dat we het contact met onszelf kwijt zijn of raken.

Jij bent hét centrum van jouw universum

Letterlijk het centrum van jouw universum! Niemand anders dan jij kan het leven zien of ervaren zoals jij dat doet. En dat geldt voor een ieder van ons afzonderlijk. Gebruik dit niet als excuus maar zie de waarde die hierin schuil gaat. Laat het voor je werken door te (h)erkennen en waarderen welke unieke kenmerken jij in je meedraagt. Het is de waarde “jouw goud” dat je in dit leven komt brengen.

Vaak moeten we onszelf eerst kwijt raken voordat we dit inzien. Vergelijk het met een GPS die je constant afstemt op de bestemming van anderen. Op het moment dat je tot stilstand komt ben je compleet de weg kwijt. Je kijkt om je heen en je ziet waar iedereen naartoe wil, maar wat wil jij? Wat is jouw bestemming? En ik spreek uit ervaring. Ik stond voor iedereen klaar, mijn man, kinderen, familie, huisdieren, huishouden, werk en ga zo maar door. Ik zette mezelf op de allerlaatste plek want eerst die ander. Dit resulteerde op mijn 21ste in Chronisch Vermoeidheid Syndroom ik was totaal uitgeblust en op mijn 39ste in een huwelijkscrisis omdat ik mijn persoonlijkheid en eigenwaarde compleet verdwenen was.

Zorg eerst voor jezelf.

Deze uitspraak strijkt compleet tegen de haren van het maatschappelijk gewenste in en roept vast ook reactie in jou op. Dat is goed kijk ernaar en probeer te onderzoeken waar deze reactie vandaan komt. Vaak komt hij van stemmen uit het verleden, van mensen die je met de beste bedoelingen sociaal wenselijk gedrag hebben geleerd. Alleen weet je nu beter. Niemand is erbij gebaat wanneer jij jezelf buitenspel zet en je hierdoor zonder energie komt te zitten. Tijdens de crisis in 2013 riep ik regelmatig; “mijn pot met liefde is op”. En het heeft best lang geduurd voordat ik ontdekte hoe ik deze zelf weer kon vullen.

Tijdens een introductie sessie neem ik je mee naar jouw GPS en hoe die voor jou werkt.

  • Hoe werkt jouw innerlijke kompas?
  • Hoe interpreteer je die?
  • Durf je daarop te vertrouwen? Ook als het betekent dat anderen daar kritiek op hebben?

Voel je een JA! Klik op onderstaande knop reserveer een sessie.

Geef een reactie

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hi, wat kan ik voor je doen?
Hi, wat kan ik voor je doen?
De bescherming van jouw gegevens is een serieuze zaak,  ik neem passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang en ongewenste openbaarmaking tegen te gaan. Heb jij het idee dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met info@iammozi.nl