Spiritualiteit is bullshit - IAMMOZI

Spiritualiteit is bullshit

Spiritualiteit is bullshit

Pittige uitspraak, vind je niet? Zonder er omheen te draaien, ik vind het woord spiritualiteit echt bullshit. ‘Pardon, my language’. En niet alleen dit woord maar ook kreten als zweverig, aards, hoger en lager bewustzijn bladiebla. Allemaal kreten om iets te kaderen wat niet grijpbaar is.

Wetenschap

Het schijnt zo te moeten zijn dat we iets alleen kunnen bevatten als het tastbaar, gekaderd is of wetenschappelijk aangetoond kan worden. Hiermee houden we onszelf klein en ver bij ons potentieel vandaan. Ik ben er van overtuigd dat we tot veel meer in staat zijn dan we ‘denken’.

Hierover kan ik me enorm opwinden. Het raakt me diep dat we onszelf (en onze kinderen) klein houden door te luisteren naar alleen geaccepteerde normen en standaarden?

Spiritualiteit is aards

Wat we zweverig noemen is aards en andersom. We leven namelijk op planeet aarde en het staat onomstotelijk vast dat we onderdeel zijn van een melkweg stelsel en die gaat op haar beurt weer op in het heelal en dit is zo eindeloos groot dat we het niet kunnen bevatten. Logischerwijs is dus ook ‘het bewustzijn’ waar wij deel van uitmaken niet te bevatten.

En noemen we dit dan zweverig omdat wij, mijzelf incluis, ons continue proberen vast te klampen aan het tastbare, verklaarbare?

Vertrouwen in ons onverklaarbare bewustzijn

In iedere Sweet Spot Sessie stuiten we op een stuk verbazing over eigen kunnen. Letterlijk thuis komen bij jezelf, doordat we iets ontdekken in de bodygraph wat heel duidelijk voelbaar is bij de persoon tegenover me maar wat nooit verklaard kon worden en daarom continue weggeredeneerd wordt. Dit is pas bullshit!

Veel kan niet verklaard worden, maar waarom zouden we onze eigenwaarde daarom ontkennen? Wie we in essentie zijn is niet te kaderen, het is altijd in beweging zoals het hele universum. Onlangs sprak ik iemand die geniale ingevingen heeft, ze schrijft ze op maar weet niet zo goed wat ze er mee kan. Dus piekert ze en zwijgt erover waarmee ze letterlijk aan haar talent voorbij gaat.

Hoe leg je het uit?

Precies dit is waarom we vastlopen in woorden als spiritualiteit. Leg het maar uit dat je iets weet, wat je eigenlijk niet kunt verklaren. Een paar eeuw geleden ging hiervoor je kop er af of belande je op de brandstapel. En tot op de dag van vandaag wordt het door diverse stromingen en religies geïnterpreteerd als duivels.

Blijf trouw aan jezelf

Angst voor straf of uitsluiting zit in ons DNA opgeslagen en verlamt ons in sommige gevallen. Of het nu een actieve herinnering uit je eigen leven is of dat je het meedraagt vanuit het familie bewustzijn, het is niet helpend. Sterker nog het belemmerd je om jouw volledige potentieel te benutten.

Er schuilt veel meer in ons dan we zelf kunnen bevatten. En ik ben ervan overtuigd dat het loslaten van stromingen, overtuigingen en terminologie helpend is om in contact te komen met het enige wat je echt verder kan brengen – jezelf.

Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Ga daar eens bij stilstaan, of liever; ga er eens voor zitten. Sluit je ogen en neem even de tijd en rust om te voelen waar je het meest naar verlangt. Ik zou het tof vinden als je het met me deelt, dan deel ik mijn verlangen met jou. Reageer onder dit blog bericht of stuur een mail naar info@iammozi.nl

2 gedachten over “Spiritualiteit is bullshit”

  1. Helemaal mee eens Monique. Het gaat om de verbinding met jezelf, waardoor je verbonden raakt met het universum! Dat maakt alles dat er is mogelijk en mooi! Leven en helen van binnenuit!

    1. Precies Diana, dank je voor deze reactie. Van nature brengt die verbinding met onszelf zoveel moois alleen brengen woorden als spiritualiteit en de lading die daarop zit ons in twijfel. Waardoor we onszelf klein maken en niet trouw zijn aan onze eigen talenten en verlangens. Woorden zijn zó krachtig.

Geef een reactie

Scroll naar boven
Chat openen
1
Hi, wat kan ik voor je doen?
Hi, wat kan ik voor je doen?
De bescherming van jouw gegevens is een serieuze zaak,  ik neem passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang en ongewenste openbaarmaking tegen te gaan. Heb jij het idee dat jouw gegevens toch niet goed beveiligd zijn of er aanwijzingen zijn van misbruik, neem dan contact op met info@iammozi.nl